Το γεγονός ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά δεν είναι είδηση, αντίθετα, αυτή η πραγματικότητα έχει γίνει αντιληπτή πολύ καιρό πριν, όπως αποδεικνύει το παλιό ρητό “ένας άνθρωπος είναι αυτό που τρώει”.
Έχουν διεξαχθεί μελέτες για να εξακριβωθεί ο βαθμός στον οποίο συμβαίνει αυτό. Μια μελέτη των επιστημόνων και των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας δείχνει ότι η έλλειψη βιταμίνης Β, ψευδαργύρου, σιδήρου από τη διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής φαίνεται να επηρεάζει τη συμπεριφορά αργότερα.
Ο υποσιτισμός στις πρώιμες ηλικίες, δείχνει η μελέτη, προδιαθέτει σε νευρογνωστικά ελλείμματα. Αυτά τα ελλείμματα θα οδηγήσουν σε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η αντικοινωνική και επιθετική συμπεριφορά, κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.
Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ή η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων ουσιών επηρεάζει την ανάπτυξη του σώματος και όλες τις πτυχές που προκύπτουν. Οι θρεπτικές ουσίες έχουν ορισμένους συγκεκριμένους στόχους εκτροφής, δηλαδή τρέφονται ιδιαίτερα μερικά μέρη του σώματος. Έτσι, τα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επακόλουθη ανάπτυξη της νευρικής δραστηριότητας, επηρεάζοντας την υγεία του εγκεφάλου και τις ψυχικές επιδόσεις.
Η ψυχική κατάσταση επηρεάζεται επίσης από τα θρεπτικά συστατικά, καθώς αποτελούν βασικά συστατικά στις βιοχημικές διεργασίες που παράγουν νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη διάθεση είναι τέτοιοι νευροδιαβιβαστές.
Φαίνεται ότι η συμπεριφορά και οι ψυχικές επιδόσεις μπορούν να βελτιωθούν με μια ελεγχόμενη διατροφή. Ειδικά στις πρώιμες ηλικίες, η μείωση του υποσιτισμού θα συμβάλει στη μείωση της αντικοινωνικής και επιθετικής συμπεριφοράς, όπως καταλήγει η μελέτη. Τα αποτελέσματα τέτοιων μελετών και ερευνών είναι σημαντικά για την εφαρμογή ορθών προσαρμογών στη διατροφή, αρχής γενομένης από την πρώιμη παιδική ηλικία, όχι μόνο για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας, αλλά και για τη βελτίωση της θετικής κοινωνικής συμπεριφοράς των ατόμων με τάση βίας και συμπεριφορικές διαταραχές.
Συμπερασματικά, οι ουσίες που είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου και που πρέπει να υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες σε μια ισορροπημένη διατροφή είναι οι εξής:
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β – απαραίτητο για την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και το σχηματισμό νευροδιαβιβαστών
- Β1: ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και εμπλουτισμένα δημητριακά, ζυμαρικά, χοιρινό κρέας.
- B5: κρέας, πουλερικά, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, γάλα, λαχανικά, φρούτα.
- Β6: κοτόπουλο, ψάρι, χοιρινό, ήπαρ και νεφρό, δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια, όσπρια.
- Β12: αυγά, κρέας, ψάρι, πουλερικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βασικά Λιπαρά Οξέα
Ωμέγα 3 – Η σύνθεση του εγκεφάλου είναι 60% απαραίτητα λιπαρά οξέα – ψάρια, ειδικά ψάρια με κρύο νερό, θαλασσινά, ελαιόλαδο ή έλαιο κανόλας.
Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, γλουταθειόνη, συνένζυμο Q10, λιποϊκό οξύ) – προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες που προσβάλλουν το DNA, δημιουργώντας μόνιμες κυτταρικές βλάβες που προκαλούν επιταχυνόμενη γήρανση, απώλεια μνήμης και ευνοώντας χρόνιες ασθένειες – φρούτα και λαχανικά, μαύρο τσάι, πράσινο τσάι , σοκολάτα, κόκκινο κρασί?
Φολικό οξύ – απαραίτητο για το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας στον εγκέφαλο – μπανάνες, χυμός πορτοκαλιού, εμπλουτισμένα δημητριακά, λεμόνια, φράουλα, πεπόνι, φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια.
Μαγνήσιο, Κάλιο, Ασβέστιο
Απαραίτητα Για Καλή Λειτουργία Νεύρων
Πηγές μαγνησίου: ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηροί καρποί και πράσινα λαχανικά.
Πηγές καλίου: βερίκοκα, αβοκάντο, μπανάνες, πεπόνι, γκρέιπφρουτ, κηρήθρα, ακτινίδια, πορτοκάλια, δαμάσκηνα, φράουλες, πατάτες, κρέας και ψάρι.
Πηγές ασβεστίου: ο σίδηρος χρειάζεται να μεταφέρει οξυγόνο στα εγκεφαλικά κύτταρα και να κάνει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου – άπαχο βόειο κρέας, δημητριακά για πρωινό ολικής αλέσεως, ψωμιά ολικής αλέσεως, σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα, όσπρια.
Πηγές ψευδαργύρου: αντί-οξειδωτικό ρόλο, σημαντικό για τη μνήμη – ορισμένα θαλασσινά – στρείδια, κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, ενισχυμένα δημητριακά για πρωινό και γαλακτοκομικά προϊόντα.