Λειτουργικά τρόφιμα: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Στον εγκέφαλο, μια τυπική πρωτεΐνη μπορεί να ζήσει για περίπου δέκα ημέρες. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις ενός ανθρώπου αποτελούνται από αυτό που ήταν στο στομάχι μόλις λίγες μέρες πριν. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, επιλέγοντας τη διατροφή σας, μπορείτε πραγματικά να προσδιορίσετε ποιος και τι θα γίνει.

Περίπου 2500 χρόνια πριν, ο Ιπποκράτης είπε: “Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι η τροφή σας”.

Λειτουργικά τρόφιμαΤα λειτουργικά τρόφιμα και τα Nutraceuticals είναι τρόφιμα και συμπληρώματα σχεδιασμού που συνδυάζονται με θρεπτική αξία που είναι προληπτικά για την ασθένεια και έχουν φαρμακευτικά οφέλη. Αυτά είναι συνήθως φυσικά προϊόντα που μπορούν να μειώσουν ή να αποτρέψουν χρόνιες και οξείες ασθένειες ή να προωθήσουν καλή υγεία.

Οξείες Ασθένειες

Πολλές χρόνιες και οξείες ασθένειες προκαλούνται ή ερεθίζονται από διατροφικές ανισορροπίες ή ανεπάρκεια. Η σχέση μεταξύ της διατροφής, της νόσου και της ικανότητας επεξεργασίας της σκέψης είναι μερικές φορές λεπτή και περίπλοκη. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι περίπου το 40% των καρκίνων συνδέονται με διαιτητικές επιλογές. Οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες προκαλούνται μερικές φορές από τις πρακτικές καλλιέργειας, την έλλειψη χρημάτων και από μια μεταποιητική βιομηχανία που προωθεί την άγνοια της αληθούς, ευεργετικής διατροφής.

Εικασίες

Υπάρχει εικασία και εικασίες στον τομέα της Διατροφικής Επιστήμης ότι η διάθεση και η επιθετική συμπεριφορά έχουν να κάνουν περισσότερο με τη διατροφή από ότι αρχικά σκεφτήκαμε. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα νευρικής σεροτονίνης, η οποία είναι η χημική ουσία που βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, είναι να τρώτε ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Η απελευθερωμένη ινσουλίνη αφήνει περισσότερο τρυπτοφάνη να διασχίσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου μετακινώντας ανταγωνιστικά αμινοξέα από τη ροή του αίματος. Μια δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης θα τείνει να μειώσει τη λειτουργία της σεροτονίνης σε βάρος της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης, με μια πιο επιθετική και ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση από το υποκείμενο.

Τα Functional Foods και Nutraceutaicals λειτουργούν εξισορροπώντας τις ελλείψεις του ανθρώπινου σώματος ή την υπερβολική χημική σύνθεση. Όταν τα τρόφιμα διασπώνται στο στόμα και στο στομάχι, γίνονται τεράστια συστατικά για χιλιάδες χημικές αντιδράσεις. Ότι καταναλώνει ο άνθρωπος γίνεται αποθήκη χημικών αντιδράσεων που διατηρούν τη δύναμη της ζωής του σώματος.

Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν τα αποτελέσματα μείωσης της χοληστερόλης από την κατανάλωση βρώμης.

Πλιγούρι και βρώμηΠως λειτουργεί αυτό? Όταν ένα άτομο καταναλώνει πλιγούρι βρώμης, καταναλώνει υδατάνθρακες που ονομάζονται γλυκάνες, μικρές ίνες που γεμίζουν τα έντερα που μειώνουν την ικανότητα απορρόφησης υδατανθράκων, αυξάνουν την κυκλοφορία του φαγητού στα έντερα και το παχύ έντερο και καθαρίζουν το σώμα καθώς μεταφέρεται ως απόβλητο.

Τα παρακάτω θα ήταν άλλα παραδείγματα για το πώς λειτουργούν τα λειτουργικά τρόφιμα:

  • Το ερύθημα μπορεί να μειωθεί με κατανάλωση πάστας τομάτας (Stahl W, Heinrich U, Wiseman S, Eichler Ο, Sies Η, Tronnier Η. J. Nutr., 131: 1449-1451, 2001).
  • Τα προϊόντα τομάτας και τομάτας μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων (Sanjiv Agarwal και Akkinappally Venketeshwer Rao Canadian Medical Association Journal, 163 (6): 739-44).
  • Η σόγια μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση (Arjmandi ΒΗ, Smith BJ Journal of Nutritional Biochemistry 2002, Τόμος 13: 130-137)
  • Η σόγια με isofalvones μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. (Vitolins MZ, Anthony Μ, Burke GL Current Opinions Lipidology 2001, 12: 433-437)
  • Το σκόρδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου. (Dorant et αϊ., 1993)
  • Τα βακκίνια βοηθούν στη θεραπεία της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. (Schmidt and Sobota, 1988)
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και του καρκίνου του παχέος εντέρου. (Fuller, 1994)

Υπάρχουν πολλές, πολλές περισσότερες μελέτες από διαπιστευμένα πανεπιστήμια που έχουν γίνει σε ποικίλα φυτά και ζώα για λειτουργικότητα σε θρεπτικές θεραπείες.

Μια δίαιτα λειτουργικών τροφίμων δεν μπορεί μόνο να διατηρήσει την καλύτερη υγεία, αλλά μπορεί επίσης να επιδιορθώσει χρόνια προβλήματα υγείας.

Λειτουργικά τρόφιμα θα είναι τρόφιμα που θα βοηθήσουν στη διατήρηση καλύτερου ελέγχου γλυκόζης για τους διαβητικούς, ενώ θα έχουν συστατικά που βοηθούν στην αποκατάσταση του παγκρέατος. Τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σε καρδιακούς ασθενείς, τρόφιμα που κατασκευάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε αυτό-άνοσες ασθενείς.

Οι Λειτουργικοί Ειδικοί Τροφίμων θα είναι οι γιατροί του αύριο και εκείνοι που κατασκευάζουν λειτουργικά τρόφιμα θα είναι οι φαρμακοποιοί που βοηθούν στην επούλωση του κόσμου χρόνιων και οξειών ασθενειών.

Σχολιάστε